ATG, som står för Aktiebolaget Trav och Galopp, är tillsammans med Svenska Spel ett av de största spelbolagen inom det svenska spelmonopolet. Faktum är att ATG har runt 30 procent av den svenska spelmarknaden, vilket gör det till det näst största spelbolaget efter just Svenska Spel, som har runt 55 procent av marknaden.

ATG kan sägas ägas av hästnäringen, då de två organisationer som står bakom aktiebolaget är Svensk Travsport och Svensk Galopp. Tack vare ett avtal mellan ATG och staten, som bland annat innebär att staten väljer hälften av bolagets styrelsemedlemmar (däribland ordföranden) har ATG lagligt monopol på allt spel på trav och galopp i Sverige. Att spel på hästar är något som lockar många spelare är inte svårt att förstå om man betänker att den största vinsten som någonsin har delats ut var på drygt 67 miljoner kronor. Den näst högsta vinsten är inte fy skam den heller, då den låg på drygt 47 miljoner kronor. För att vinna dessa storvinster gäller det att välja rätt häst (det vill säga den häst som vinner) i sju olika lopp. Man kan dock även få vinst med fem eller sex rätt. Spelformen kallas V75, och avgörs på lördagar. ATG erbjuder också en rad andra spelformer, bland annat spelformen V64, som spelas på onsdagar. I V64 kan man vinna med sex rätt, fem rätt eller fyra rätt. Andra spelformer som svenska spelare kan välja att satsa på är exempelvis V86, Dagens Dubbel, V3, V4 och V5.Solvalla_1

Eftersom spel på hästar är en relativt populär form av spel i Sverige, finns det travbanor i de flesta delar av landet. Bara ett par exempel är Solvalla i Stockholm och Åbytravet i Mölndal utanför Göteborg. Om du bor i Göteborg, men vill flytta närmare Åbytravet, kan du få hjälp med flytten från en flyttfirma i Göteborg på Rentandmove.se.

Även de som inte har möjlighet att ta sig till en travbana kan dock självklart spela på hästar. Det är till stor del tack vare ett dotterbolag till ATG, nämligen Kanal 75, som sänder trav och galopp till ATG-ombud över hela landet. Sammanlagt sänder kanalen runt 1 000 timmar om året, och har cirka 40 anställda.

Divi