Tack vare att svenskar är så positivt inställda till ny teknik har vi en dator i praktiskt taget varje hem. Förutom datorerna hemma finns de tillgängliga på bibliotek och i skolor. Den tekniska framfarten ökar intresset för att jobba med exempelvis programmering eller 3d-modellering. Det i sin tur gör att spelbolag och andra liknande företag poppar upp lite här och där. I Sverige är dock skatterna relativt höga och klimatet är långt ifrån behagligt större delen av året. Därför väljer många att flytta sina spelbolag ifrån Sverige eller att helt enkelt starta dem utomlands.

Risker med friare lagstiftning

Spelbolagen utomlands har mer frihet att jobba hur de vill. Eftersom de flesta spelbolag har sina spel på internet så kan spelare från hela världen vinna och förlora pengar, oavsett vilket land företaget befinner sig i. Med friheten kommer också risker att företagen inte följer lagar och regler i andra länder. Detta fuskande har lett till att ATG gör utredning om tysk-maltesiska spelbolag. Företaget har utlovat rabatter på svenska ATG, någon som ATG absolut inte har godkänt. Det ger vissa spelare orättvisa fördelar. Under tiden som företaget utreds blir det avstängt av ATG. En belgisk partner till ATG stängdes nyligen av då de misstänktes för liknande aktiviteter.

Ekonomiska anledningar till att flytta spelbolag utomlands

I Sverige har vi ett spelmonopol, det betyder att endast företag godkända av Svenska Spel får hålla på med spel där man kan vinna pengar. I länder som Malta finns det inget spelmonopol, vilket företag som helst får tjäna pengar på spel så länge de har en spellicens. Det finns dessutom en företagsform som gör att så länge företagets pengar aldrig kommer in i Malta så behöver företaget endast skatta 6% på pengarna. Detta gör att spelbolag på Malta kan göra stora pengar. Lönerna är också något lägre på Malta men tack vare klimatet är det ändå många som tycker att det är värt att flytta dit.

Divi