Många svenskar har ett tätt förhållande med Svenska Spel. Oavsett om du endast lämnar in Stryktipset någon gång i halvåret eller om du spelar på Lången varje dag är det Svenska Spel som erbjuder dessa spel och som du lämnar in tipskupongen till. Faktum är att det endast är det statligt ägda Svenska Spel som har rätt att driva fysiska spelbutiker i Sverige. Det betyder att alla tobaksaffärer och förbutiker som erbjuder spel har just Svenska Spel som samarbetspartner. Numera finns det förstås andra spelbolag på nätet, men det är fortfarande Svenska Spel som har monopol på spel i fysiska butiker inom Sveriges gränser.

1200px-Svenska_spel_i_VisbyHistorien om Svenska Spel går tillbaka ända till 1934. Då hade bolaget inte sitt nuvarande namn. Istället hette det första statliga spelbolaget Tipstjänst. Det som föranledde grundandet av verksamheten var att det hade blivit alltmer populärt att spela pengar på olika sportevenemang i Sverige under 1920- och -30-talet. Det var en period där sporten vann mark med mer pengar som kom in i sporten liksom större publikintresse – och det ledde förstås också till att fler människor satsade pengar på den. För att kunna övervaka spelet och undvika pengatvätt och andra olagliga påhitt beslöt sig staten för att det behövdes en särskild aktör i spelbranschen.

Redan samma år som bolaget startades, 1934, hade Tipstjänst hittat ett av sina mest framgångsrika spel: Stryktipset. På den tiden gick det ut på att tippa tolv matcher med rätt tecken. Senare skulle det ökas till att tippa tretton matcher och det är den formen som gäller än idag. Med tanke på spelets popularitet och spelform – som gör att en viss procent av insatsen går tillbaka till spelarna i form av vinst – är Stryktipset ett av spelen som ger störst potentiell vinst. Dessutom är den individuella vinstutbetalningen inte avhängig insatsen. Det betyder att det går att vinna miljonbelopp på endast en satsad krona – även om det statistiskt sett är mycket svårt.

På senare år har Svenska Spel satsat på att hänga med i utvecklingen och utökat sin närvaro på nätet. Det innebär att det numera går att skapa ett konto på deras sajt och spela populära spel som Stryktipset och Lången online.

Divi